Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЗдравеНовини
Популярно

17% от жените и 8% от мъжете до 60 годишна възраст у нас страдат от заболяване на щитовидната жлеза

Ролята на щитовидната жлеза за интелектуалното и физическо развитие, за репродукцията, както и връзката й с други органи и системи, са част от акцентите по време на пресконференция, посветена на Международната седмица за осведоменост относно заболяванията на щитовидната жлеза (25–31 май). Според организаторите е необходима образователна кампания относно ендокринните заболявания сред българското население. Признаците за болна щитовидна жлеза могат да бъдат неясни и да се свързват с други медицински проблеми, което е причината хиляди хора у нас да остават недиагностицирани навреме.

„Заболяванията на щитовидната жлеза се срещат все по-често у нас. Статистиката показва, че 17% от жените в България ще страдат от понижена функция на щитовидната жлеза до 60 годишна възраст, докато този процент при мъжете е около 8%. Наблюдава се необяснимо наддаване на тегло, умора, промени в настроението, хормонален дисбаланс и трудности със забременяването – състояния, които често се свързват с проблеми от друг характер, но не и с щитовидната жлеза.  Липсващият елемент от пъзела може да се открие, ако пациентите се преглеждат редовно“, сподели проф. д-р Русанка Ковачева.

„Колкото по-рано се диагностицира нарушение на щитовидната жлеза, толкова по-добре, защото веднъж идентифицирани, симптомите могат да бъдат добре управлявани от лекар специалист. Пациентите с понижена функция на жлезата се нуждаят от непрекъснати и дълготрайни грижи. Ако те липсват, това може да доведе до усложнения, включващи затлъстяване, разстройства от депресивен характер и повишен риск от проблеми с фертилитета“, споделя Мария Силяновска.

Международната седмица за осведоменост относно щитовидната жлеза стимулира дискусия за превенция чрез запознаване със заболяванията на щитовидната жлеза – един от най-важните органи в човешкото тяло, който произвежда основни хормони регулиращи метаболизма, растежа и развитието.

Източник: www.sliven-news.com

Подобни публикации

Back to top button