Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини
Популярно

Хърватската посланичка участва в откриването на паметна плоча на епископ Йосип Щросмайер в Сливен

Посланикът на Хърватия в България Ясна Огняновац и кметът на Сливен Стефан Радев откриха днес паметна плоча на епископ Йосип Щросмайер. Паметният знак е поставен на улица, която носи неговото име. Автор е скулпторът Светлин Николов.

Инициативата е на едноименното гражданско сдружение с председател Трифон Павлов. “Улицата носи името на един изключителен приятел на България – хърватския епископ Йосип Юрай Щросмайер, каза Павлов. Тук реализираме една поредна идея на сдружението с помощта на много хора –  да поставим плочата на издателя на “Български народни песни” на Братя Миладинови. Неговите заслуги за България са неоценими.” Той подчерта, че преди 16 години в София е била направена първата стъпка във възстановяване на по-тесни културни взаимоотношения между българи и хървати. В София също има улица, която носи неговото име от 1924 година. Преди месец е отворен Хърватско-български културен център, който също носи името на Щросмайер. Първото мероприятие е викторина за Хърватия. Трифон Павлов подари на кмета на Сливен издание на “Български народни песни” на Братя Миладинови.

Стефан Радев благодари на сдружението за популяризаторската работа и посочи, че вероятно именно тази плоча ще бъде източник на първата информация за Йосип Щросмайер и неговите заслуги на малките жители на града. Той съобщи, че има идея да се организира събитие, насочено към младите хора, които да пишат за названията на улиците, на които живеят.

Посланикът на Хърватия Ясна Огняновац благодари за реализирането на този проект. “Двустранните отношения между България и Хърватия са изключително добри, наслаждаваме се на историческо приятелство и всичко зависи от нас и от новите поколения това приятелство да бъде още по-силно”, посочи тя. Разказа, че за пръв път е в Сливен и смята, че е прекрасен град. “Чрез организирането на културни събития не е необходимо изрично да познавате езика, а важно е да се насладите на изкуството, като посолство се опитваме да организираме повече културни връзки между нашите две държави”, каза още Ясна Огняновац, която е посланик в България от три години. В отговор на въпрос на БТА кои исторически личности са известни в Хърватия и има ли там паметници на българи, тя каза, че има скулптура на Иван Вазов. По думите й, българското малцинство там е много активно и дори има свой представител в хърватския парламент.

Йосип Юрай Щросмайер е хърватски католически епископ, теолог и меценат, изтъкнат политически и обществен деятел. Спомагател със 70 000 тогавашни гроша на братя Миладинови за изданието на „Български народни песни“ – сборникът е публикуван в Загреб през 1861 г. Епископ Йосип се застъпва за Санстефанска България, подпомага лечението на ранени български войници по време на Сръбско-българската война. През 1884 г. е избран за почетен член на Българското книжовно дружество (БАН).

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button