Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаНовиниТОП новини
Популярно

Измръзнаха прасковите и кайсиите в Сливенско, съобщи председателят на “Българска праскова”

Ниските температури в нощта на 29-и срещу 30 март нанесоха поражения върху рано цъфтящите овощните насаждения от праскови, кайсии, череши и сливи. Това съобщи за БТА Коста Петров, председател на Сдружението “Българска праскова” в Сливен. Температурите са достигнали до минус 7 градуса в региона и това ще доведе до 100 процента пропаднали площи при ранните сортове, късните сортове са с до 50% повредени плодници, посочи Петров.

Мраз е сковал градините и по поречието на река Тунджа, но и по високите части. Студената въздушна маса е паднала върху цялата област. Петров допълни, че няма застраховки, защото такива се правят от средата на април.

Тепърва ще се оценяват щетите, но според Коста Петров състоянието на прасковите и черешите е много лошо.

Един от собствениците на градина в сливенския квартал ДЗС се е опитал да предпази дърветата чрез т.нар. дъждуване, за да запази температурата откъм цвета, както е практиката в Италия, но не е успял.

“Стопаните палиха бали слама, за да вдигнат температурите в овощните градини, но това помага, когато е паднала слана”, каза пред репортер на БТА Димитър Андреев, кмет на село Гавраилово, където се провежда ежегодният празник “Златна праскова”. Той също има прасковена градина.

Подобно застудяване на времето и щети по овошките в региона имаше през 2018 година, когато по поречието на река Тунджа температурите  паднаха до -17 градуса и при ранните сортове праскови имаше измръзване на близо 50 на сто от цветните пъпки.

В региона се отглеждат близо 70 на сто от прасковените насаждения в Югоизточна България. Според агростатистиката прасковите са около 16 хил. декара, около три хил. декара са насаждения със сливи и джанки, черешите са около осем хил. декара.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button