Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПолитикаТОП новини
Популярно

Към днешна дата кандидатите за народни представители са 6100, за ЕП остават 418

Към днешна дата кандидатите за народни представители са 6100. Това съобщи говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева. 1506 са кандидати в два района. 1826 са жени, 4274 – мъже, добави Матева.

Непрекъснато продължава заличаването на регистрации на кандидати за народни представители, обясни Росица Матева и добави, че кандидатите за депутати, които се отказват, посочват лични причини. В тази кампания не сме имали искане от главния прокурор за сваляне на имунитета, който имат кандидатите, съобщи Матева и обясни, че това е първата подобна кампания в последните три години.

В изборите за Европейски парламент кандидатите остават 418, жени са 131, а мъже – 287, каза още тя. По думите ѝ от всички кандидати и в двата вида избори, които са общо – 6518, от тях – 332 са кандидати и в двата избора.

Според окончателните избирателни списъци в изборите за членове на Европейския парламент ще имат право да гласуват 6 138 050 избиратели, а за Народно събрание – 6 593 275 избиратели, съобщи Росица Матева.

Организацията върви нормално, заяви говорителят на ЦИК. Днес последно дадохме разрешение да бъдат изнесени от склада последните машини, които ще се използват в най-близките държави за гласуване извън страната. Машините за гласуване в страната в момента се инсталират в склада и в четвъртък и петък ще бъдат доставени до изборните помещения в страната, за да бъдат предадени в събота на секционните избирателни комисии (СИК) и подготвени за гласуване, обясни Матева.

Избирателните секции в страната са 12 898 – техният брой ще се променя, защото ще се образуват секциите в лечебни заведения, места за задържане и други социални институции. От тези 12 898 секции с подвижна секционна избирателна комисия ще се гласува в 322. В 9346 ще се гласува с машини. Извън страната секциите продължават да бъдат 769, като в 245 от тях ще се гласува с машини. В 151 от тях ще се гласува само за Народно събрание, а с 94 машини ще се гласува и за двата избора, каза още Росица Матева.

Адресите на избирателните секции за гласуване извън страната са публикувани на интернет страницата на Министерството на външните работи.

Много е важно да обърнем внимание на всички членове на секционни избирателни комисии и в страната, и извън нея да прочетат методическите указания, публикувани на интернет страницата на ЦИК. На сайта на ЦИК е дадена възможност на членовете на СИК да видят различни варианти на валидни и невалидни хартиени бюлетини, обясни Росица Матева.

Видеонаблюдение и видеозаснемане ще има в 11 635 секции.

8 юни е ден за размисъл и не бива да има никаква агитация във връзка с изборите, припомни тя.

Обръщаме внимание на избирателите, че социалните мрежи не представляват медийна услуга по смисъла на Изборния кодекс и молим да не бъдат изпращани жалби и сигнали, свързани с публикации в тези социални мрежи, тъй като нямаме право да регулираме публикациите в социалните мрежи, коментира Матева.

В Общинска избирателна комисия Панагюрище съставът на СИК поради работата, на която беше обявен изборът за недействителен, е сменен по предложение на партиите и коалициите и са назначени нови членове в тази СИК, каза още говорителят на ЦИК.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button