Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПрепоръчани
Популярно

Кой е новият сливенски митрополит Арсений?

Знеполският епископ Арсений, който днес Светият синод на Българската православна църква избра за сливенски митрополит, е на 37 години. Ръкоположен е в епископски сан от покойния Сливенски митрополит Йоаникий.

Арсений е най – младият епископ в Българската православна църква. Той е роден на 18 ноември 1986 г. в Стара Загора със светското име Атанас Димитров Лазаров. Завършва Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” през 2006 г. След това е приет в Богословския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Продължава обучението си в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” – специалност „Теология”, което завършва през 2009 г.

Приема монашески постриг с името Арсений от Пловдивския митрополит Николай на 11 август 2007 г. в Кукленския манастир „Св. св. Козма и Дамян”. Ръкоположен е за йеродякон и йеромонах през 2008 г. От 2008 до 2010 година е енорийски свещеник в Борец и Говедаре. Възведен е в архимандритско достойнство на 6 декември 2009 г. в катедралния храм „Успение Богородично” в Пловдив от Пловдивския митрополит Николай.

От 2009 година е директор на Пловдивската православна телевизия. От 2010 година архимандрит Арсений е духовен надзорник на Пловдивската епархия. В 2012 година става и председател на митрополитския храм „Света Марина“ в Пловдив.

На 2 юли 2014 година Светият синод го избира за знеполски епископ и викарий на пловдивския митрополит. Ръкоположен е на 6 юли 2014 година в „Света Марина“ от митрополит Йоаникий Сливенски в съслужение с митрополитите Дометиан Видински, Григорий Великотърновски, Игнатий Плевенски и Николай Пловдивски.

На 2 юли 2014 г. по решение на Светия синод е наречен за Знеполски епископ, а на 6 юли 2014 г. в митрополитския храм „Св. Марина“ в Пловдив е хиротонисан и от същата дата е назначен за викарий на Пловдивския митрополит.

Тогава Арсений е 28-годишен. Според устава на Българската православна църква за епископ може да бъде ръкоположен духовник, който е навършил 35 години. Тъй като Арсений е преминал другите степени в каноничното служение, ръкополагането му в епископски сан става с решение на Светия синод и благословията на Патриарх Неофит.

На 26 май 2024 година Светият синод го избира за сливенски митрополит.

Той получи гласовете на 7 от духовниците. За епископ Арсений гласуваха Великотърновския митрополит Григорий, Плевенски митрополит Игнатий, Пловдивския митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Русенския митрополит Наум, Старозагорския митрополит Киприан и Доростолския митрополит Яков.

Кандидатурата на епископ Герасим, другият претендент, беше подкрепена от Врачанския митрополит Григорий, Ловчанския митрополит Гавриил, Варненския митрополит Йоан, Неврокопския митрополит Серафим и Видинския митрополит Даниил.

Източник: www.sliven-news.com

Подобни публикации

Back to top button