Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини
Популярно

„Левицата!“ е готова да участва в диалог за консолидиране на лявото, заяви Румен Петков в Сливен

Коалиция „Левицата!“ е готова да участва в диалог за консолидиране на левите политически формации. Първи крачки вече се правят. Сега, повече от всякога, осъзнатата необходимост от партньорство и консолидация има шанс да даде резултат. Това заяви лидерът на партия АБВ, която е част от „Левицата!“, Румен Петков в Националния пресклуб на БТА в Сливен.

Попитан дали това е възможно да се случи още при временния председател на БСП Атанас Зафиров, той отговори, че „да“. „Аз си мисля, че ако решителна стъпка в посока консолидация бъде направена сега, тя може да има необратим характер, няма да може да бъде спряна, защото това е процес, който левите хора очакват“, каза още Петков.

На въпрос дали при евентуални нови избори са готови да влязат в широка лява коалиция, Румен Петков заяви, че е необходим активен диалог, а не просто отправяне на покани. Според него причина за изключително ниската избирателна активност от 34% на 9 юни, е че част от социално ангажираните избиратели не са гласували точно поради факта, че няма силна и консолидирана лява политическа формация.

„В основата на лявата социално ангажирана политика трябва да е мирът, а ние в Европа, в продължение на години вече, говорим за война, за въоръжаване, на решаване на проблемите на бойното поле. Мирът, както и консолидацията на левицата, също няма алтернатива. И ще трябва да си говорим. Иначе ставаме съучастници в месомелачката, в която всеки ден гинат хиляди хора“, посочи още той. И добави, че войната не е само в Украйна, а и в ивицата Газа.

Румен Петков добави, че гражданите трябва да си дадат сметка за избора си и коментира съоснователя на новата парламентарна партия „Величие“ Николай Марков. „Не е нормално някой с осъдителна присъда, който се е крил от правосъдието, да бъде внесен в Народното събрание и днес той да е нравственият стожер на обществото. Този човек е осъден, има изпълнителен лист да заплати определена сума на някого, а българските държавни институции не могат да го намерят 10 години“, коментира той.

Анализ на отминалите избори и резултатът на „Левицата!“ в регионален план направи и Пеньо Пенев – водач на листата на коалицията в област Сливен. Според него крайно ниската избирателна активност се дължи също и на страха на хората да заявяват мнение, поради зависимости от местна власт, работодатели и т. н. Той добави, че за пореден път в Сливенско се е наблюдавало „мотивирано“ гласуване в последните часове на изборния ден в секциите с преобладаващи малцинствени групи сред избирателите.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button