Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини
Популярно

Местният парламент ще гласува промяна в една от общинските наредби и именуването на две улици

Предстои сесия на Общински съвет – Сливен на 23 май. По този повод ден по-рано председателят на местния парламент Димитър Митев и негови заместници проведоха редовната си пресконференция.

Три са допълнителните точки, които предстои да бъдат гласувани и евентуално  включени в дневния ред, посочи Митев. Едната касае упълномощаване на представител на Община Сливен в Общото събрание на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“. То е насрочено за 21 юни. Втората е свързана с промяна в решение от последните сесии. Третата –  за даване на съгласие „Дентален център 1 – Сливен“ да закупи апаратура за дейността си със собствени средства.

По материалите за предварителния дневен ред Митев акцентира на предстояща промяна в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги и предоставяни права на територията на общината. Тя се изразява в изменението на цените за почасово ползване на общински зали, които не са актуализирани от 2016 г.

Друга точка е свързана разместване на финансови средства по отделните бюджетни пера. Председателят поясни, че това се налага заради разходи на Общината, свързани с ремонт и поддръжка на уличната мрежа, придобиване на стопански инвентар, благоустрояване на райони в няколко квартала и др.

Общинските съветници ще гласуват и решението да бъде удължен срокът на договора на досегашния управител на предприятието по озеленяване и гробищните паркове Веселина Казакова.

В рамките на сесията предстои да бъде гласувано и упълномощаване на представител на Общината в Общото събрание на „Пазар за плодове, зеленчуци и цветя“.

Именуването на две улици в Сливен, също е заложено като точки в дневния ред. Едната е новоизградената между булевардите „Бургаско шосе“ и „Хаджи Димитър“. Предложението тя да носи името „Шести артилерийски полк“ е внесено от Областния и Общински съвети на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Сливен. Улицата се намира до паметника на Шести артилерийски полк в района на бившите военни поделения. В тази връзка ген. Кольо Милев, който е един от зам.-председателите на Общинския съвет днес изказа удовлетворение от името на военнослужещите в Сливен за предприетите от Общината дейности по благоустрояване в района на поделенията и изграждането на новата улица.

Втората улица  се намира в кв. „Асеновец“ и е прилежаща към територията на Професионалната гимназия по електроника и електротехника „Мария Кюри“. Предложението е тя да носи името на патрона на училището Мария Кюри. Вносител е колективът на гимназията.

На пресконференцията присъства и председателят на Комисията по символика Лидия Димитрова, която посочи, че се предвижда изменение на Наредбата за символиката на Община Сливен. Проектът на новата Наредба вече е публикуван за предложения и становища на сайта на Общинския съвет https://obs.sliven.bg/uploads/98CEFC0F728ECA88070EC7451D8F31F5. След изтичане на законовия 30-дневен срок, той ще бъде внесен за гласуване евентуално на следваща сесия на местния парламент. Димитрова обърна внимание на една от точките от дневния ред, свързана с отпускане на финансови средства. Тя конкретизира, че става въпрос за финансово поощряване на впечатляващите постижения на сливенски деца в Международния турнир „Математика без граници“.

В рамките на пресконференцията стана ясно, че е влязло в сила решението на Върховния административен съд ВАС за промяна в състава на Общинския съвет. Според него мястото на общинския съветник Соня Келеведжиева ще заеме независимият кандидат Георги Георгиев. Той ще положи клетва по време на утрешното заседание на местния парламент, информира Димитър Митев.

Сесията ще започне от 9 ч. в зала „Май“.

Подробни материали за предстоящото заседание могат да бъдат намерени на посочения линк: https://obs.sliven.bg/dneven-red-na-sesiite

Източник: www.sliven-news.com

Подобни публикации

Back to top button