Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Култура
Популярно

Симфоничният оркестър в Сливен организира концерт за Великден

Симфоничният оркестър в Сливен организира концерт за Великден, съобщиха в Пресклуба на БТА в града участниците в музикалното събитие. То ще се състои на 12 април в зала „Сливен“ в Страстната седмица преди Възкресение Христово.

Освен Сливенската филхармония, в концерта ще свирят и малките музиканти от проекта „Музиката вместо улицата“ на световноизвестния цигулар маестро Георги Калайджиев. Той ще бъде под палката на дългогодишния диригент на най-известния български камерен ансамбъл „Софийски солисти“ – маестро Пламен Джуров.

Солистите са Елена Механджийска (сопран) от известната вокална солистична формация BELLA VOCE и Галя Симеонова (сопран), солистка на смесения хор на БНР и на елитния ансамбъл „GLI ACCORDATI“.

„Да участвам в музикално събитие, в което са в съчетание Сливенския симфоничен оркестър и децата на Георги Калайджиев, е предложение, което не можеш да откажеш, каза маестро Пламен Джуров. На сцената се събират различни поколения, израснали в различни условия и изведнъж се оказва, че между тях има хармония.“ Той изрази възхищение към дисциплината и сериозното отношение на малките музиканти, като открои Вели Дурмушев.

Диригентът бе категоричен, че изборът на музикално произведение – каноническия химн „Стабат матер“ за сопран, алт, струнни и басо континуо,  е много подходящ в навечерието на светлия християнски празник. „За мен авторът – италианският бароков композитор Джовани Батиста Перголези е рекордьор – най-великият от младите композитори, разказа маестро Джуров. Той умира на 26 години, три месеца преди това е завършил това произведение. Заслужава си човек да се вслуша, да си представи що за фантазия, точност, професионална сръчност и толкова много красота има в него. В ежедневието вече ние сме много осквернени, много проблеми ни заливат . Но, когато може да се съсредоточим върху музиката, излъчваща толкова много доброта и красота, ще се пречистим, макар и за малко.“

„Няма по-подходящо произведение от „Стабат матер“ за такъв случай, каза маестро Георги Калайджиев. За мен това е една молитва, изключително произведение, което децата усетиха. Чрез репетициите те навлизат в същността на историята на музиката, запознаха се с много факти и израстват като музиканти. Щастливи сме, че имаме възможност да обединим тези деца чрез музиката, да се усещат по-добре и да излязат от действителността, в която живеят.“ Във Великденския концерт ще свирят дванайсет от децата от проекта „Музиката вместо улицата“. В момента в музикалната школа 40 възпитаници учат цигулка, виола, пиано, чело, кларинет, тромпет, класическа китара.

„Удоволствието от това да музицираш и да изпълняваш тази докосната от Бог музика е невероятно.  За нас, изпълнителите, е наслада за всички сетива“, каза солистката Галя Симеонова.

Елена Механджийска посочи, че двете за първи път ще пеят в дует в едно от най-хубавите барокови произведения.

Николай Стойков, клавесин, изрази удоволствие, че има възможност да свири на автентичен инструмент, истинска рядкост в България. Клавесинът е предоставен от проекта на Георги Калайджиев „Музиката вместо улицата“.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button