Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини
Популярно

Сто години от рождението на Генко Генков

С ретроспективна изложба Художествената галерия в Сливен ще отбележи юбилейната дата

С ретроспективна изложба Художествената галерия “Димитър Добрович” в Сливен ще отбележи стогодишнината от рождението на художника Генко Генков, съобщиха от културния институт.

Експозицията, подготвена от Софийската градска художествена галерия, ще бъде открита на 30 ноември, четвъртък, в „Узунова къща“ в Сливен. Тя представя творби на живописеца, създадени в периода от 1949 до 2005 г.и дава възможност за среща с разнообразни аспекти от  творчеството му.

Генков създава огромно количество картини с маслени бои върху платно и фазер, и творби на хартия, в които усъвършенства акварелната си техника, допълнена с гваш, пастел, печатарски мастила и пигменти, с различни похвати и техники, за да придаде контраст и сила на цвета. Експериментира в областта на графиката и рядко в скулптурата, но маслената живопис остава неговата основна цел в изкуството. Живописта му още от ранните години постоянно еволюира и се променя като колорит, форми и сила.

Генко Генков рисува по-рядко натюрморти, голи тела, портрети на свои близки, както и на личности, които са го впечатлили. Често се вглежда в себе си през годините, оставяйки различни автопортрети. Безбройни в неговото творчество обаче са пейзажите, които са не толкова реалистични, колкото визионерски – понякога здраво конструирани, друг път яростно експресивни, и не рядко меланхолични, сътворени и с най-разпознаваемата огнена палитра и с деликатни цветови съчетания.

Източник: bta.bg

Подобни публикации

Back to top button