Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Светият синод касира епархийския избор от 18 февруари в Сливен

Светият синод касира епархийския избор от 18 февруари в Сливен, на който бяха избрани двама епископи, кандидати за нов Сливенски митрополит. Това става известно от съобщение, публикувано в сайта на Българската патриаршия.

В него се казва, че днес, събота, Светият синод в пълен състав под председателството на Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий, съгласно заповед от 14 ноември 2023 г. на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, откри извънредното си заседание.

“Светият синод разгледа писмо от 23 февруари 2024 г., на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол и въз основа на постъпилите в срок жалби, след като внимателно се запозна с тях реши на основание чл. 89, ал. 2 от Устава на българската православна църква – Българска патриаршия (БПЦ-БП) да касира проведения епархийски избор на 18 февруари 2024 година в град Сливен за митрополит на овдовялата Сливенска епархия”, се съобщава в решението от днес на Светия синод.

На 25 февруари трябва да се състои каноничният избор на новия Сливенски митрополит от членовете на Светия синод. На него от двамата епископи, избрани от епархийските избиратели на 18 февруари в Сливен, митрополитите от Светия синод ще изберат и утвърдят новия Сливенски митрополит, съобщи пред журналисти на 22 януари Старозагорският митрополит Киприан, който е говорител на Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия (БПЦ-БП).

На състоялия се на 18 февруари епархийски избор в Сливен избирателите, излъчени от епархията, дадоха своите гласове на първия тур за Негово Преосвещенство Агатополския епископ Йеротей – 26 гласа, а на втория тур – за Негово Преосвещенство Константийския епископ Михаил – 22 гласа. Те събраха изискваните от Устава на БПЦ повече от половината гласове на епархийските избиратели. Тогава в Сливен гласуваха 42-ма избиратели от седемте духовни околии – за общо десет епископи от БПЦ.

Епархийският избор на 18 февруари се водеше от наместника на Сливенската епархия – от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, на когото Светият синод възложи организацията на избора и управлението на епархията до встъпването в длъжност на новия Сливенски митрополит. Това стана след кончината на Сливенския митрополит Йоаникий, който беше начело на епархията в продължение на 44 години.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button