Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаНовиниТОП новини
Популярно

В Сливен бе обновен автобусният парк, изградени са нови спирки, подобрена бе техническата база

Обновяване на автобусния парк, нови спирки, мерки за достъпност на спирките на градския транспорт, изграждане на велоалеи – това са част от дейностите по проекта за „Интегриран градски транспорт на гр. Сливен“, финансиран от ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 година. Това каза в интервю за БТА заместник-кметът по икономическо развитие на община Сливен Стоян Марков.

„Интегрираният проект за градски транспорт беше първият проект, който се изпълни в нашия град за обновяването на МПС или автобусите, за подобряване състоянието на базата на превозвача „Пътнически превози“ –  общинската фирма, която обслужва градския транспорт на града и малките населени места, припомни той. Бяха закупени 27 нови дизелови автобуса Евро 6, беше подобрено състоянието на 149 спирки, като се създаде и възможност за достъпност за инвалиди, бяха направени 40 нови спиркови навеса, бяха поставени нови обозначителни табели на всяка спирка, с карта за линиите на градския транспорт”,  посочи Стоян Марков.

Допълнително бяха поставени осем будки за продаване на билети, на шест от централните спирки на градския транспорт бяха поставени и електронни табла за показване движението на автобусите. В частта, свързана с движението на превозните средства, беше пусната в действие информационна система, която следи движението на пътниците и е в помощ на диспечерите, които организират движението на различните линии. Изграден бе технически пункт за преглед на тролейбуси и автобуси, беше изградена чисто нова автомивка, допълни той.

С проекта се подобрява качеството на транспортната услуга и се пренасочват част от пътуванията на гражданите от автомобилния към градския транспорт. В допълнение е изчислено намаляване на емисиите на парникови газове, замърсяването на въздуха и шума от превозните средства.

Както БТА писа, Община Сливен осъществява и втори проект за градски транспорт, който се финансира от ОП “Околна среда” 2014-2020, и е свързан със създаването на мерки за намаляване на вредните емисии. Очаква се през юли в Сливен да бъдат доставени шест нови тролейбуса и четири електробуса.

От общинската администрация водят разговори с Община Ямбол и Община Нова Загора за кандидатстване със съвместен проект по програма за екомобилност, която се финансира от Плана за възстановяване и устойчивост. Идеята е да се закупят електробуси и автобуси със стандарт Евро 6, които да обслужват междуселищния транспорт. Предвижда се още модерен електробус да минава през места, свързани с културното наследство, и които имат отношение към туризма – крепостите “Кабиле” и “Туида”.

Стоян Марков участва в първата местна конференция по проект “Европа в България: Общо бъдеще” през януари, т.г. в Сливен. Тогава той изтъкна като особено важен Интегрирания градски транспорт.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button