Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПрепоръчани
Популярно

В Сливен подготвят протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит

Светият синод листа от шест достоизбираеми епископи за избиратели на нов Сливенски митрополит. Сред шестимата номинирани не са включени епископ Йеротей и епископ Михаил, които бяха избрани през февруари, но впоследствие изборът е касиран, заради внесени две жалби за сговор между избирателите.

Впоследствие на тези действия на Светия синод, се стигна до напрежение и гладна стачка на отец Иван Янков, който днес обяви, че предстоят нови протести в знак на несъгласие с предложените епископи. За това съобщи кореспондентът на БНР в Сливен Стоян Радев.

Тази седмица свещениците от епархията, които се противопоставиха на касирането на избора през февруари, предстои да се съберат и да се решат под каква форма ще протестират, съобщава отецът Иван. Той предположи, че  Светия синод ще се оправдае с формална причина за изключването на епископ Йеротей от достоизбираемата листа като ревизията в Поморийския манастир, на който е игумен.

„Не знам каква част от свещенството, но някаква част смятам, че ще протестира. Защото нашият избор е потъпкан. Значи те вървят към сценария Светия синод да налага следващия митрополит“

От своя страна, отец Евгений Янакиев, който изпрати писмената жалба за нередности при избора на митрополит и стана причина  за касиране на избора, коментира, че приветства новата листа, но каза, че се очаква напрежение по линия на привържениците на епископ Йеротей  пред Светия синод и Сливенска митрополия.

“ Когато фактите говорят, поповете и богословите трябва да мълчат. Поради тази причина епископ Йеротей не е включен в листата, защото Светият синод е запознат с доста неща и поради тази причина е необходимо да не го включва.

Отец Евгений не изключи в църквата да се появят и разколнически действия.

Източник: www.sliven-news.com

Подобни публикации

Back to top button