Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Възможности за сътрудничество между България и Турция обсъдиха областният управител на Сливен и генералният консул на Турция в Бургас

Възможности за сътрудничество между България и Турция осъдиха областният управител на Сливен инж. Маринчо Христов и генералният консул на Турция в Бургас Толга Оркун, съобщиха от областната администрация.

„България е една от държавите-членки на Европейския съюз, която последователно подкрепя европейския път на Турция“, заяви Маринчо Христов. Той подчерта още, че нашата съседка е един от водещите външноикономически и търговски партньори на България и най-предпочитаната дестинация за българските туристи, заради доброто съотношение между цена и предлагано качество. Христов изрази надежда, че Сливенска област също ще може да развие своя туристически потенциал, базиран на благоприятния ѝ климат, забележителните природни дадености и богатата история.

Акцент в разговора бе обсъждането на възможностите за сътрудничество в областта на образованието, културата и бизнеса, като турският дипломат изтъкна, че ще работи активно за развитието на добро икономическо и търговско партньорство. В тази връзка той посочи, че ще търси пътища за обмен на опит и за повишаване на професионалната квалификация на българските граждани посредством взаимодействие между български и турски занаятчийски камари и организации.

Събеседниците се съгласиха, че от полза за България и Турция ще бъде и активният културен обмен, посредством събития, популяризиращи фолклора и традициите на двете страни, което ще увеличи интереса и броя на посещенията в съответните региони.

Толга Оркун, чиито корени са свързани с България, е дипломат от кариерата с 26 години опит на генерален консул в Гърция, в Холандия, в Италия и в Ирак. Бил е посланик, заместник – секретар в посолството в Атина, генералното консулство в Басра и генералното консулство в Амстердам. От 15 август 2023 г. е назначен като генерален консул на Турция в Бургас.

На 19 януари консулът посети котленските села Ябланово и Филаретово, където бе отбелязана 39-ата годишнина от протестите срещу Възродителния процес.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button