Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини
Популярно

Хората на словото трябва да водят битка за четящото дете

Всички, ангажирани със словото и изкуството, трябва да водят битка за четящото дете. Това каза пред журналисти днес в Сливен Иво Сиромахов, който е носител на наградата “Константин Константинов” в категория “Автор” на детското жури за книгата си „Приказно пътешествие”. Наградата се връчва в рамките на Националния фестивал на детската книга, който се организира от Регионалната библиотека “Сава Доброплодни” в Сливен. През трите фестивални дни на двадесет и петото юбилейно издание на форума бяха представени петнадесет премиери на нови детски книги, имаше представления, кръгла маса, концерти, карнавал и др.

“В това безпросветно време, случващото се в Сливен е възрожденско дело, смята Сиромахов. Тук се запалва едно огънче и ако някой го поддържа, то ще продължи да гори, ще стане заразително.” Той бе категоричен, че библиотеката е истинско богатство за града, като я сравни с други културни институти в страната. “Има библиотеки, в които никой не влиза, защото няма нови книги, никой не се сеща да покани читателите, да създаде атмосфера, каквато има тук, каза писателят. За мен случващото се в Сливен е истинско чудо. Начинът да променим обществото е да се създават подобни празници, събития, за които се говори дълго. В тази битка за четящото дете трябва да привлечем първо родителите, защото четенето започва с личния пример вкъщи. Трябва да привлечем българските учители и с тяхна помощ да променим отношението на образователната система към литературата, която в българското училище се преподава по безобразен начин. Училището трябва да създаде любопитство, да покаже на децата, че четенето може да бъде удоволствие, да им даде възможност за полет.” Според него учениците трябва да се срещат със живи български писатели.

Иво Сиромахов сподели, че е трогнат от оценката на детското жури. “Децата нямат никакви предразсъдъци, те са честна, безкомпромисна, безпристрастна публика, каза той. Когато видиш, че деца са открили себе си в твоите книги, както се казва на чист български “берекет версин”. Писателят, който е написал четири детски книги, заяви, че наградата за него е стимул да продължава да пише за деца.

Наградата на детското жури се присъжда за пета година, припомни Росица Петрова, директор на сливенската регионална библиотека. Девет са членовете от четвърти клас до 17 години. Тя изтъкна, че журито заседава много сериозно, почти като при избор на папа. Обсъждайки книгите, те трябва да се убедят един друг със сериозни аргументи кой е най-добрият автор. “Децата са много отговорни, повечето са получили награди в националния литературен конкурс на библиотеката”, каза тя.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button