Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаНовиниТОП новини
Популярно

Обещаха компенсации за овощарите

Ще бъде направено всичко възможно да бъдат компенсирани овощарите, каза в Сливен земеделският заместник-министър Тодор Джиков

Служебният кабинет и редовният кабинет, който ще застъпи след нас, ще направят всичко възможно да компенсират земеделските производители реално да продължат дейността си. Това каза пред журналисти днес заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков, който се срещна със стопани, предимно от Югоизточна България. Повод за срещата бяха измръзванията, засегнали овощни насаждения, основно ранни сортове праскови, кайсии, сливи, череши и др. в края на март.

“Изключително тежко и трудно е за един земеделец да види как за една нощ целият му едногодишен труд се проваля”, коментира Джиков, който също е земеделски производител. Според него е необходимо да се направи нещо в посока реално обезщетяване на земеделските производителиза загубените доходи. Той обясни, че от следващата година тези стопани трябва да намерят средства да продължат дейността си, както и да си подсигурят средства за своето съществуване, защото това е основният им източник на доходи.

От министерството са удължили срока за подаване на заявленията за подпомагане с оглед празничните дни – минимум до края на седмицата. По думите му подадените заявления обхващат немалко площи, особено в Русенско, Бургаско, Сливенско, където е концентрирано овощарството. Той поясни, че финансовият ресурс е ограничен и е необходимо да се прецизират реално измръзналите площи, за да се вземат адекватни решения и да бъдат компенсирани стопаните.

Както БТА съобщи, ниските температури в нощта на 29-и срещу 30 март нанесоха поражения върху раноцъфтящите овощните насаждения от праскови, кайсии, череши и сливи. Температурите в региона достигнаха до минус 7 градуса.

Източник: www.bta.bg

Още по темата: Фермерски пазар на 22 април в Сливен

Подобни публикации

Back to top button