Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини
Популярно

Приключи вторият етап от реставрацията на паметника на Шести артилерийски полк в Сливен

Приключи вторият етап от реставрацията на паметника на Шести артилерийски полк в Сливен, съобщиха от пресцентъра на общината. Възстановяването му започна през 2019 година с консервационни и реставрационни дейности и изготвяне на гипсова възстановка на фигурата на паметника.

Той се намира в закрита казарма в центъра на града и дълги години бе недостъпен, мнозина не знаеха за съществуването му.  През 2016 – 2019 г. бе проведена мащабна дарителска кампания, съпътствана от множество благотворителни събития, за финансиране на необходимите дейности. Набраната сума възлиза на 20 575,45 лева. Министерството на отбраната дари гилзи за 10 000 лева. След претопяването им, през 2020 г. бе отлята и възстановена фигуралната композиция. Близо 60 000 лева общински средства бяха вложени през първия и втория етап.

Паметникът – образец на мемориалното изкуство е открит през 23 ноември 1924 г. Той е създаден по инициатива на войниците и офицерите от Шести артилерийски полк, които след поражението и подписания Ньойски договор (1919 г.) , се завръщат от фронта в пълна мизерия. Не „благодарните потомци“, а те – оцелелите, болните, осакатените, вземат решение да отдадат чест на другарите си, които „завинаги останаха по бойните полета“. В началото на 1923 г. командирът Стефан Сотиров издава заповед и назначава комитет, който да събере дарения за построяването на паметника за „загиналите светци в името на Отечеството и за утеха на вдовиците и сираците им”. 232-ма обикновени войници, въпреки недоимъка си, даряват по 100 лева и така започва неговата история.

Паметникът е дело на архитекта Борис Бояджиев и скулптора Панайот Ципоранов от бетон, чакъл и врачански камък. Композицията е внушителна, около 7,5 метра. Върху постамент и колона се е изправил артилерист с насочена към Одрин ръка. До него е планинско оръдие „Шкода“, с пречупена ос и разбито дясно колело – символ на покрусата на народа. Върху паметника са изписани имената на близо 380 загинали командири и войници от полка.

Амбициите на Общината са за стогодишнината от създаването на паметника да възстанови околната художествена среда. Довършителните дейности ще продължат през третия етап догодина. Планирано е изграждането на улица, която ще минава в непосредствена близост до него.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button