Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПолитикаТОП новини

Алабализмите не са мой прийом

Президентът Румен Радев на учебния полигон "Ново село"

Алабализмите не са мой прийом, очевидно те са прийом на други хора. Това каза днес пред журналисти президентът Румен Радев, помолен да коментира записа, разпространен преди дни. Нека те обясняват своите думи, както и много други неща, допълни той.

Радев бе участник в ден за представяне на способностите на участниците в тактическо учение с бойни стрелби „Отбранителен щит 23“ на учебния полигон “Ново село” край Сливен. Президентът, който е върховен главнокомандващ, коментира, че резултатите с всяко военно учение, стават все по-добри, и като ефективни тактики и техники, и като съвместимост. “Съвременната много динамична глобална обстановка изисква инвестиране в повече сигурност, трябва да развиваме нашия отбранителен капацитет, а такива учения са много важни”, посочи той.

Помолен да коментира темата за реформа в службите за сигурност, също засегната в записа, той заяви, че всеки който има амбиция да го прави, трябва да познава законите, структурите, функциите на тези служби, както и начина на сътрудничеството им с чуждестранни партньори. Той бе категоричен, че те (службите) не са на президента, а под прякото ръководство на Министерски съвет и министър- председателя.

“Службите са сериозно реформирани и правят максимум усилия в рамките на бюджета и ресурсите, с които разполагат”, каза Радев и даде пример с награда “Джордж Тенет”, присъдена на ДАНС през миналата година за изключителни заслуги и принос към националната сигурност на САЩ за образцово взаимодействие в борба с тероризма и укрепване на демокрацията. “Сега тези хора искат да обезглавят това ръководство, базирайки се на някакви посолства”, коментира той.

Президентът каза още, че проблемът, свързан със записите, засяга дълбоко моралните устои на политическата класа, а това води до все по-изтъняващо доверие в политическата система и държавността. Той изрази очакване партиите да преосмислят не само програмите си и коалиционните споразумения, а и политическия морал и начините на правене на политика.

На въпрос дали обмисля да свика Консултативния съвет за национална сигурност, той отговори, че съветът се свиква при закрити врата и се работи с класифицирана информация. “От изтеклите записи става ясно, че аз много трудно ще допусна някои хора да седнат на масата, където се обсъжда класифицирана информация”, категоричен бе той.

Президентът заяви още, че се работи в тясно взаимодействие с южноафриканската република за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с убийството на български граждани. “Трябва да се използват всички възможности на партньорските служби, за да стигнем до поръчителите и извършителите на убийството. Това са тревожни явления и не трябва да допускаме България да се върне в 90-те.”

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button