Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовини
Популярно

Празник на самардалата в Нова Загора

Първи по рода си “Празник на самардалата” подготвят в Нова Загора, съобщиха от пресцентъра на общината, които са организатори, заедно с Народно читалище „Диньо П. Сивков – 1870“. Самардалата е подправка, която е най-разпространена в Сливенска, Старозагорска област и Странджа. Смята се, че тя е част от списъка с лечебни растения, повишава апетита и има доказано здравословно въздействие.

Празникът ще се състои на 22 април, Деня на земята, от 10 часа на централния площад “Свобода”. Ще има търговско изложение на продукти със и за самардала, кулинарна изложба, демонстрации и готвене на открито от готвача Ути Бъчваров.

“Идеята за празника е на кмета на Нова Загора Галя Захариева, каза за БТА Станимира Кънчева, началник отдел „Култура, медийна политика и интеграция на малцинствата“ в община Нова Загора. По това време традиционно се провежда празника “Шарена новозагорска трапеза”, свързан с великденските и гергьовденски празници, но имахме желание за нещо автентично, характерно за нашия край. Самардалата е подправка, която е много специфична и използвана в този регион и това е причината да се посвети празник на нея.”

Деветнайсет ще бъдат участниците в изложбата, сред тях и читалища от региона. Те ще се включат в кулинарен конкурс в общо седем категории. Двете от тях са свързани със самардалата – най-хомогенна смес и най-оригинална рецепта за самардала.

Сливенска пивоварна ще представи бира с вкус на самардала, ще има щанд с хлебни изделия, подправки. Фолклорни изпълнения ще представят читалища и пенсионерски клубове, ще бъде пресъздаден обичаят “Приготвяне на самардала”.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button