Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

С празнично шествие на ученици в Сливен бе честван 24 май

С празнично шествие на ученици от сливенски училища започна честването на 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност в Сливен.

Шествието премина по Главната улица и се разположи на площад „Хаджи Димитър“, където се състоя тържествена церемония. Ученици поднесоха гирлянд пред паметника на войводата и сливенските възрожденци.

„За нас, българите, 24 май е свещен ден, който предизвиква вълнение, непознато за други народи. Пътят на буквите ни, на словото и писмеността е изстрадан и заслужава нашата почит. Щастлив съм, че трепетът от този празник не намалява с годините. Децата ни носят нашата духовна и културна памет, закодирана в гените ни още от първоучителите Кирил и Методий, и техните последователи. Тази памет ни е превела през мрачните векове. Живеем във време на предизвикателства, на промени, което още повече изисква от нас да съхраняваме културата си, родовата си памет, нашата духовност“, каза кметът Стефан Радев.

Своето приветствие към присъстващите отправи и Веселина Тонева, носител на наградата „Аргира Жечкова“ за 2023 година. „Словото, ръка за ръка с вярата, е съхранило българския народ през дългите години на робство. Словото, което ни обединява и днес, и което ще ни води и в бъдещето, благодарение на което ще ни има и нас, което ще ни носи нови радости и нови победи в сферата на книжовността“, каза тя.

След тържествената церемония, на откритата сцена на площад „Хаджи Димитър“, кметът връчи наградите на ученици, носители на награди от национални и международни състезания и конкурси, с участието на децата от проекта „Музиката вместо улицата“. След награждаването на сцената пред сливенската публика излязоха музикантите от ансамбъл „Пирин“.

В навечерието на празника, на 23 май, изявени учители и творци бяха наградени за постиженията си с отличия на община Сливен на тържествена среща с концерт в зала „Сливен“. С грамота бяха отличени преподаватели, подготвили лауреати от национални олимпиади по различни предмети, някои от тях – и с международни изяви.

И днес продължават абитуриентските балове, а през тази година зрелостниците ще бъдат изпратени по червен килим и със свитък послание от кмета Стефан Радев.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button