Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини
Популярно

Сливенският симфоничен оркестър ще изнесе концерт за 90-годишния си юбилей в зала “България”

Сливенският симфоничен оркестър ще изнесе концерт за 90-годишния си юбилей в зала “България”, съобщиха от културния институт.

Музикалното събитие ще бъде на 27 май, събота.

В Сливен концертът се състоя на 4 май в зала “Сливен” и с него бяха открити Майските дни на културата “Сливенски огньове”.

“Симфоничен оркестър Сливен гостува на софийска сцена за първи път от 2007 година”, каза в интервю за БТА директорът на оркестъра Кремена Оксенкруг. “Около 15 години нашият състав не се е появявал на софийска сцена, още повече на такава престижна като голямата зала „България“. Аз наистина съм изключително развълнувана за това събитие, защото не само ние ще имаме възможност да се представим пред софийска публика, а и този концерт е част от 54 -я Международен музикален фестивал „Софийски музикални седмици“, един от най-престижните български форуми за музика и изкуство. Предизвикателството е голямо. Каним всички наши колеги, приятели, почитатели на класическата музика”.

Откриващото произведение е “Българска рапсодия” от сливенския композитор, един от създателите на оркестъра, Мишо Тодоров. Той е основан на 6 май 1933 г. под името Сливенска филхармония при читалище “Зора”. “Българска рапсодия” е написана през 1923 година, когато е създадена и рапсодия “Вардар”.

Концертът ще бъде дирижиран от маестро Владимир Кираджиев, чиято музикална кариера е свързана със Сливен. Той е и член на журито на международния конкурс „Гласът на Камен“, а световноизвестният тенор Камен Чанев е другият роден в Сливен музикант, на когото ще бъде отдадена почит. Солисти са лауератите на Първия международен конкурс за млади тенори „Гласът на Камен“ Иля Сквирский, Русия, Кудайберген Абилдин, Казахстан и Анле Гоу, Китай.

След знаковата за юбилея „Българска рапсодия“ от Мишо Тодоров, програмата включва Сюита №1 от най-популярното произведение на Едвард Григ „Пер Гинт“. Следват изпълнения на тенорови партии, арии, романси от опери, оперети и канцонети.

Източник: www.bta.bg

Още по темата: Сливенският симфоничен оркестър с концерт за Великден

Подобни публикации

Back to top button